Historische locatie in Delft
Recepties, vergaderingen en borrels
Prachtige exposities en meer
Leuke evenementen voor iedereen

Kunst- en cultuurkring

De Kunst- en cultuurkring organiseert 4 lezingen per jaar op woensdagavond.

Voor excursies kan worden uitgeweken naar een ander moment in de week.

De activiteiten bestaan uit lezingen over beeldende kunst in combinatie met muziek, lezingen over een bij het thema passend onderwerp en/of een workshop of excursie in het kader van het thema.

JOSÉE CLAASSEN josee@imagomusica.nl

LEZING OP 18 MAART

Kunstenaarsportret met muziek over Odilon Redon

In dit kunstenaarsportret neemt kunsthistorica Josée Claassen ons mee in het fascinerende leven en werk van Odilon Redon. Josée Claassen vertelt mooie verhalen, laat prachtige afbeeldingen zien van het werk van Redon en laat muziek horen van onder meer Beethoven, Gluck, Wagner en Franck.

Odilon Redon (1840-1916) is een kunstenaar met een fascinerend oeuvre. Hij koos zijn leven lang zijn eigen weg. In zijn werk zien we veel elementen uit dromen terug. Lieflijk, vol tederheid, maar ook de nachtmerrie achtige kant komt er in voor. Zijn werk is decennia lang in zwart-wit waarbij hij, net als Rembrandt, wel gekleurd papier gebruikt, zodat het werk als het ware een gouden glans krijgt. Van deze ‘noirs’, zoals Odilon Redon ze noemt, ziet u prachtige voorbeelden. Later gaat hij in kleur werken. Dan wordt zijn werk nog sprookjesachtiger. Het is werk waarbij hij ons altijd uitnodigt te kijken achter de werkelijkheid van alledag en dat doet hij op een fenomenale manier. Odilon Redon vond inspiratie in de literatuur en in de muziek. Hij speelde zelf goed viool en piano. Tot zijn beste vrienden behoorden schrijvers, dichters, componisten en musici. Naar aanleiding van boeken die verschenen maakte hij tekeningen, litho’s, pastels en schilderijen. Al dat werk moest zijn als de muziek: “Mijn tekeningen moeten niet definiëren, maar inspireren. Zij duiden niets aan. Net als de muziek brengen ze ons in de schemerwereld van het onbepaalde.” Hij noemde zichzelf dan ook een ‘peintre symphonique’. Een derde inspiratiebron vond Redon in de natuur. Hij leefde in de tijd dat Darwin zijn beroemde boeken over de evolutie publiceerde. Er werd onderzoek gedaan naar de kleine elementen in de natuur, die niet op het eerste oog zichtbaar zijn. Dat fascineerde Redon en ook dat zien we terug in zijn werk.